Per què esterilitzar la teva mascota?

2020-01-15

Has sotmès la teva mascota a un tractament d'esterilització? Estàs pensant fer-ho aviat? Decidir si esterilitzem o no el nostre animal de companyia pot originar-nos més d'un dubte sobre això. Ens debatem entre el que pensem nosaltres com a propietaris i els beneficis reals per a ell. La decisió potser no és fàcil, però hem de tenir tota la informació per fer una valoració responsable. A Manescalia Veterinaris t'expliquem per què és important i beneficiós esterilitzar la teva mascota.

La importància de l'esterilització en les mascotes

Tant si tens un gos com un gat, has de saber que l'esterilització és la millor opció per controlar la natalitat i evitar naixements d'animals no desitjats. Molts sacrificis i abandonaments s'evitarien amb aquesta pràctica. A més, en el cas concret de la teva mascota, quan arriba a una edat madura seus genitals poden ser un focus de complicacions per a la seva salut. Per aquest motiu, has de valorar l'esterilització per garantir el seu benestar i evitar el desenvolupament de malalties com els tumors o les infeccions de matriu.

Evita l'ansietat en la teva mascota

Amb l'esterilització, la teva mascota no reaccionarà a les hormones del zel, o ho farà mínimament. D'altra banda, eliminant els genitals del teu gos també reduiràs la seva ansietat, ja que has de saber que les hormones sexuals també juguen un paper important en aquest aspecte. Si tens un gat, l'esterilització també és efectiva per corregir la seva conducta. Evitaràs que escapi de casa a la recerca de femelles i l'ajudaràs a no tenir la necessitat de marcar el territori. A més, veuràs que serà encara més endreçat.

Redueix les possibilitats d'un tumor

L'esterilització és positiva perquè redueix les probabilitats que la teva mascota desenvolupi un tumor maligne genital i, en conseqüència, et permet allargar la seva vida.

En eliminar l'aparell reproductor s'elimina d'un sol cop la possibilitat de desenvolupar qualsevol malaltia d'aquest i altres el detonant són les hormones sexuals. En els mascles prevé el càncer testicular, quists, prostàtic, anal... I en les femelles, ajuda a prevenir les infeccions uterines i els càncers de mama i de matriu (quists i tumors ovàrics i mamaris). A més, el risc de contraure infeccions i irritacions vaginals en les femelles també es resol eliminant el zel, un aspecte rellevant, ja que per a molts propietaris. 

Un embaràs psicològic?

Després del zel algunes gosses pateixen el que s'anomena un embaràs psicològic, ho demostren amb canvis de comportament: juga i adopta ninots com si fossin els seus nadons i fins i tot poden arribar a acumular gran quantitat de llet a les mames provocant en ocasions infeccions molt doloroses. Això es deu a un trastorn hormonal i l'esterilització és útil per acabar amb tots aquests problemes innecessaris per a la teva mascota.

Vigila el sobrepès de la teva mascota

Els desequilibris hormonals també tenen un impacte en el pes corporal del teu gos o gat. Un animal de companyia esterilitzat experimenta un descens en el seu ritme metabòlic i un augment de la seva gana. Per això, cal que asseguris a la teva mascota una dieta adequada, rica en fibra i més saciant, així com un increment en la seva activitat física que eviti el sobrepès.

Tècnica quirúrgica efectiva

Les tècniques quirúrgiques actuals fan de l'esterilització un procediment cada vegada menys invasiu. Durant la intervenció l'animal roman en tot moment monitorat i sota supervisió de les constants vitals. En el cas de les femelles s'extirpen els ovaris i la matriu, mentre que en els mascles s'extirpen els testicles, és a dir, el que comunament anomenem castració. No t'angoixis per la seva recuperació, ja que és molt més ràpida del que penses i en pocs dies podrà fer vida normal i sortir a passejar com sempre sense problemes. També has de saber que les cures posteriors són senzills. Has de prestar atenció a la desinfecció de la zona operada i administrar antibiòtics i antiinflamatoris durant uns pocs dies.

La teva mascota serà la mateixa després de la intervenció

No pensis que després d'intervenir a la teva mascota deixarà de ser la mateixa. Que estigui castrada no implica en absolut que no vulgui jugar o passejar i córrer. Simplement estarà més tranquil·la a casa. Contacta amb el nostre el nostre centre veterinari de Mollet i et resoldrem qualsevol dubte o consulta.

Esterilitza a tu mascota a la nostra clínica veterinària de Mollet.

Assegura el seu benestar físic i emocional.