Hipertensió felina

2021-10-04

Els nostres gats, com les persones, poden patir hipertensió. Aquesta malaltia es caracteritza per l'augment sostingut en el temps de la pressió arterial i pot tenir conseqüències nefastes per als nostres gats.

A Manescàlia Veterinaris de Mollet del Vallès t'expliquem què és, què pot passar al teu gat si la té i com prevenir-ho.

Què és la Hipertensió?

La hipertensió és un augment de la pressió a les artèries, normalment als gats, a diferència de les persones, sol ser secundària a altres malalties com hipertiroïdisme o insuficiència renal.

1 de cada 6 gats més grans de 7 anys pot patir hipertensió.

Si el teu gat és més jove no deixis de llegir l'article, et pot servir per prevenir-la en un futur!

Com podem saber si el nostre gat és hipertens?

El principal problema daquesta malaltia és que pot no donar símptomes fins que aquests són greus. Per aquest motiu també se l'anomena "l'assassí silenciós".

En visitar el veterinari regularment és possible, entre altres coses, revisar la seva pressió arterial, a més de les vacunes de rigor i les cures requerides. L'edat del gat influirà en la freqüència de les visites esmentades, així com la història mèdica de l'animal.

Si el teu gat és menor de 7 anys també es recomana fer preses de pressió arterial, així ell s'anirà acostumant a la manipulació. És una prova indolora, però requereix paciència. Amb això tindrem els valors de referència i podrem detectar canvis en el temps.

La hipertensió en gats

El primer és determinar les causes de les malalties subjacents (si n'hi ha); un cop controlades, serà més senzill mantenir la pressió arterial en nivells normals, caldrà que el veterinari valori l'animal i administri, si ho considera, les dosis adequades d'antihipertensius. Moltes vegades es requereix de cert temps per trobar la medicació i dosi ideal per a cada animal.

Si hi ha dany ocular, s'ha de considerar l'evolució del mateix com a resposta al tractament indicat i igualment, verificar la funcionalitat del ronyó en els casos on es manifesti el dany renal. Modificar la dieta i disminuir el consum de sal és una altra mesura que pot ser beneficiosa en alguns casos. Els mesuraments de tensió s'han de fer en un període de 2 a 3 mesos. 

Podem prevenir la hipertensió felina?

A aquesta malaltia se l'anomena "assassí silenciós", perquè tots els símptomes de caràcter greu no es poden apreciar externament. Per aquest motiu, si volem evitar-la, és molt important fer una visita al nostre centre veterinari de Mollet del Vallès com a mínim un cop l'any. D'altra banda, si el teu gat ja és hipertens, podrem donar-li tractaments específics per evitar les greus conseqüències d'aquesta malaltia.

Símptomes d'alarma

En molts pacients, els signes d'hipertensió poden ser poc clars i no donar signes fins que aquests són greus

Hem d'estar atents a;

  • Pèrdua de pes. El nostre gat menja el mateix o més del normal i perd pes.
  • Canvis de conducta. Comportaments estranys poden estar associats a petites hemorràgies al cervell causades per l'augment de la pressió en aquestes artèries. Entre ells vocalitzacions, nerviosisme, tristesa o apatia.
  • No veu bé o li molesta la llum. Ceguesa temporal o permanent. Depenent del temps en què la tensió es va mantenir elevada, els ulls del gat es poden arribar a veure afectats de forma temporal o definitiva. Freqüentment, les hemorràgies intraoculars o la ceguesa són les causes de les visites d'emergència al veterinari relacionades amb la hipertensió, tot i que no se sap que aquesta existeix.
  • Augment de la ingesta daigua i de la quantitat d'orina. Són signes de dany renal. La hipertensió arterial es pot produir en casos en què hi ha un dany previ als ronyons, però el fet de tenir hipertensió també agreuja el problema renal
  • Problema respiratori, depressió. La hipertensió pot dificultar el treball del cor i en casos severs pot provocar dificultat respiratòria i disminució de lactivitat.

El meu gat té hipertensió. Ara què?

El primer és determinar les causes de les malalties subjacents ja que sol està associada a altres malalties.

Sí que existeixen aquestes malalties cal tractar-les i, un cop controlades, serà més senzill mantenir la pressió arterial en nivells normals. El veterinari ha de valorar l'animal i administrar, si ho considera, les dosis adequades d'antihipertensius. Moltes vegades es requereix cert temps per trobar la medicació i dosi ideal per a cada animal. Els mesuraments de tensió s'han de fer en un període de 2 a 3 mesos.

Podem prevenir la hipertensió felina?

La millor manera de controlar la hipertensió és detectar-la de manera primerenca. Per això es recomana fer preses de la pressió arterial de forma periòdica en funció de l'edat i l'estat de salut del pacient

  • Gat sa de 3 a 6 anys. Es recomana mesurar la pressió cada 12 mesos
  • Gat sa de 7 a 10 anys. Cal mesurar la pressió cada 12 mesos
  • Gat sa de més de 10 anys. Cal mesurar la pressió cada 6-12 mesos
  • Gat amb patologies associades. Es recomana cada 3-6 mesos.

Al nostre centre veterinari de Mollet del Vallès disposem de la tecnologia necessària per poder mesurar la pressió arterial del teu gat de forma segura i indolora.

Recordeu que la prevenció és el millor tractament. Demana cita per fer un control de la pressió arterial. Cuida la salut del teu gat amb una revisió anual al nostre centre veterinari de Mollet del Vallès per garantir la seva qualitat de vida.